Ulricehamnsdottern Pia Sundhage

Pia Sundhage är en av Sveriges största fotbollsprofiler och har gjort sig ett namn som både spelare och tränare. Under sina år som aktiv spelare återfanns hon främst här på hemmaplan i Sverige och gjorde bara ett kort gästspel i italienska ligan 1985. Där gjorde hon 23 matcher och 16 mål i Lazio men återkom redan samma säsong till Jitex som är baserat i Mölndal i Göteborg. Med Jitex vann hon SM-guld fyra gånger och Svenska Cupen två gånger. Hennes sista säsonger som spelare återfanns hon i Hammarby där hon också började som spelande tränare under mitten av 90-talet.

Damfotbollen växer sig stark

Både här i Sverige och utomlands får damfotboll ta mer och mer plats och Pia Sundhage har i allra högsta grad varit med och visat att tjejer kan. Under hennes tränarkarriär tog hon USA till OS-guld två gånger i rad och däremellan ett VM-silver. 2012 tog hon över Sveriges landslag vilket resulterat i ett EM-brons och alldeles nyligen ett OS-silver från Rio 2016. Sundhage menar att Damfotbollen kan vara en förebild mot huliganism genom en tydlig typ av ledarskap där personerna utanför plan tillsammans sätter stämningen på läktaren. Hennes tänk och framgångar har lyft damfotbollen i Sverige och trots att hon är född i Ulricehamn blev hon därför utsedd till Årets Göteborgare 2106.

Framtiden för svensk damfotboll

Det går bra för svensk damfotboll på den internationella scenen. I Champions league röjde Rosengård framgångar förra säsongen och i år hänger både de och Eskilstuna ännu kvar. Våra svenska stjärnor finns utspridda i de övriga stora europeiska lagen som Lyon och Manchester City, och 2016 tog vi just OS-silver efter en knapp förlust mot Tyskland. Snart lämnar dock Sundhage sitt uppdrag och Peter Gerhardsson blir ny förbundskapten för det svenska damlandslaget. Sundhage får ännu ett EM-slutspel på sig att fylla på medaljskåpet med skinande valörer innan hon slutar. Visst ser det ljust ut för svensk damfotboll både på hemmaplan och i de stora turneringarna världen över.

 
 

About the author

More posts by