Sevärdheter i Ulricehamnsområdet

Västsverige har många pärlor och smultronställen att bjuda på, men Ulricehamn hör kanske inte de mest kända. Det gör det desto mer angeläget att svänga förbi staden under bilsemestern eller på en utflykt. Här finns nämligen en rad sevärdheter som bjuder på både lättsam förströelse och intressant fördjupning, vilket gör staden till ett utmärkt resmål. Många av sevärdheterna har lokal förankring och lockar nog framför allt den med ett intresse av hur Sverige såg ut förr om åren, men även andra kan ha stor glädje av utflyktsmålen. Här finns både guidade turer med kunniga experter som hjälper till att ge en bakgrund till platserna, eller orörda, natursköna ställen som du kan få avnjuta helt på egen hand.

 

Många väljer att påbörja sin rundtur i Ulricehamn med att göra en utflykt till Torpa Stenhus mellan Ulricehamn och Borås. Det är en magnifik, vit byggnad som har stått på samma ställe i över ett halvt millennium. Det var nämligen på 1470-talet som Arvid Knutsson, riksråd, lät uppföra bygget. Det blev en central samlingsplats för mäktiga adelsmän och friherrar, och Torpa Stenhus har sedan dess fått symbolisera en svunnen tid för Ulricehamnsborna. Numera bor det inte längre några förmögna godsägare i huset, men det går att få en smak av gamla tider om du bokar en visning. Det finns guider som talar, förutom svenska, både tyska och engelska, vilket kan vara praktiskt om några i gruppen inte kan svenska.Sevärdheter i Ulricehamnsområdet 1

 

En annan plats med stor historisk signifikans är Timmele. Det är en kyrkby som har bevarats i originalskick för att ge en inblick i hur vi levde då. De här husen är inte riktigt lika gamla som Torpa Stenhus. De byggdes på 1880-talet, och det är också så de är inredda och dekorerade. Här kommer du inte att hitta några glasskiosker eller andra moderniteter, utan Timmele kyrkby är en plats för dig som vill förflyttas över hundra år tillbaka i tiden utan att störas av nya distraktioner. Här fanns inte rinnande vatten i huset, och man hade definitivt inte några iPhones.

 
 

About the author

More posts by