Ulricehamns IF

Ulricehamn är en stad som sett till antal invånare borde föra en undanskymd tillvaro. Med bara 10 000 boende är man knappast någon metropol. Ändå har den här staden producerat fler idrottsmän- och kvinnor än många städer med betydligt fler invånare. Om man räknar utövare på idrottsnivå per capita lär Ulricehamn hamna högt i rankingen. En grundbult i det är den mycket framgångsrika föreningen Ulricehamns IF. Den fungerar som en knutpunkt på orten och knyter samman människor. Men i Ulricehamn är idrotten mycket mer än bara en social aktivitet. Med tanke på de stora framgångar som klubben nått är det inte så konstigt att det är en resultatinriktad stad där det bara är segrar som räknas.

 

Ulricehamns IF har lag inom idrotter som boule, ishockey och bordtennis, men det är skidsektionen som är överlägset störst. Kanske kan det verka konstigt att en klubb i Västsverige, långt nedanför de stora skidorterna i Dalarna och Norrland, har fått fram så många talanger. Det visar på bra ledarskap och en vinnarmentalitet i klubben. Flera skidåkare har lyckats bra i nationella tävlingar medan de burit föreningens dräkt, men två är värda att nämna extra mycket: Oskar Svärd och Hanna Falk.Ulricehamns IF 1

 

Oskar Svärd blev känd för hela Sverige när han tog hem Vasaloppet 2003. Då hade han redan ställt upp i tävlingen fyra gånger tidigare och som bäst blivit tvåa. Det skulle bli ytterligare två segrar 2005 och 2007, och han tillhör nu de mest framgångsrika skidåkarna i det klassiska loppet genom alla tider. Civilt jobbar Oskar Svärd inom Försvarsmakten. Han har nu fyllt 38 år, men han har ännu inte gett upp elitsatsningen. Istället fortsätter han att sikta på nästa Vasalopp och vi lär nog se honom på startlinjen i mars igen, som varje år.

 

Den andra stora Ulricehamnsprofilen, Hanna Falk, har specialiserat sig på kortare distanser. Hennes starkare gren är sprinten, där hon har kammat hem två världscuptävlingar och visat att hon tillhör världseliten i sin sport. Hon deltog också i OS 2010 i Vancouver där hon gick till kvartsfinal. Däremot missade hon dessvärre OS i Sotji fyra år senare på grund av bristande resultat. Falk visade direkt vilken vinnarskalle hon är genom att fortsätta sin elitsatsning, och siktet är nu inställt på OS 2018 istället.

 
 

About the author

More posts by