Ulricehamns historia

Tio mil från Göteborg inåt landet ligger staden Ulricehamn. Med sitt geografiska läge precis vid sjön Åsunden är det en stad med fin och omväxlande natur. Det mest anmärkningsvärda med Ulricehamn är dock inte geografin eller klimatet. Istället är det stadens historia som fått många historieintresserade människor att komma hit. På just den här platsen har det funnits bebyggelse lika länge som människor har varit bosatta i Norden, vilket gör Ulricehamn till ett utmärkt resmål om du är intresserad av att känna historiens vingslag. Dessutom är stadens anor långa vilket har lett till att det här finns ett stort kulturarv.

 

Sverige är ett förhållandevis ungt land sett till antal år som vi har haft bosättningar, vilket gör Ulricehamns historia särskilt fascinerande. Här har man nämligen hittat fynd som vittnar om att människor bodde på platsen för otroliga 10 000 år sedan. Marbäck, en ort i Ulricehamns kommun med bara omkring 500 invånare, var platsen för ett häpnadsväckande fynd för 20 år sedan. Då grävde Per-Åke Jansson upp ett människoskelett. Jansson var ingen arkeolog utan grävde i marken i egenskap av grävmaskinist, vilket gjorde att han blev mycket förvånad över upptäckten. När arkeologerna kom till platsen kunde de göra ytterligare fynd och se att skelettet kunde dateras till mellan 7 500 och 7 800 år före Kristus. Det gjorde att fyndet Marbäck och hela Ulricehamns kommun fick internationell uppmärksamhet.Ulricehamns historia 1

 

Staden Ulricehamn är inte riktigt lika gammal. Det skulle dröja till medeltiden innan den första gången omnämns i brev eller släktkrönikor. På den tiden hette staden Bogesund och det skulle dröja till 1741 innan den fick sitt nuvarande namn. Anledningen till det hette Ulrika Eleonora. Som drottning av Sverige hade hon stort inflytande vid den här tiden och hon gifte sig senare med Fredrik I som skulle bli Sveriges regent under en kort tid. Redan ett par hundra år tidigare hade Ulricehamn och sjön Åsunden varit skådeplats för slaget mellan danskar och svenskar i form av Kristian II respektive Sten Sture den yngre.

 

I dag finns det museum som minner om dåtiden, men det finns också en levande stadskärna som påminner oss om att Ulricehamn än i dag fortsätter att ha hög relevans i Sverige. Här har många idrottsprofiler fostras, och det finns också ett positivt företagsklimat. Dock kan inte Ulricehamn anses ha den bästa shoppingen – det är staden lite för liten för. Vissa saker handlar man därför bäst online om man befinner sig i Ulricehamn. Ett smart konsumentverktyg är shopello.se. Med hjälp av det kan man hitta bäst pris på den produkt man vill ha.

 
 

About the author

More posts by