Kallbadhuset i Ulricehamn

Ett kallbadhus på våra breddgrader är inte helt vanligt. Ändå är det just vad som finns i Ulricehamn. Där har kallbadhuset en lång historia och det är starkt förankrat hos lokalbefolkningen. Det innebär att badhuset inte bara fyller en funktion för turister som vill se vad Ulricehamn har att erbjuda, utan det används flitigt också av invånarna själva. Det gör kallbadhuset till något annat än bara en turistattraktion, vilket blir tydligt på antal besökare varje dag. Det går dock inte att förneka att det också kommer en hel del folk utifrån. Med tanke på Ulricehamns relativt lilla storlek är det inte så konstigt att kallbadhuset lockar de flesta som besöker orten till sig.

Kallbadhuset startade sin verksamhet för första gången på 1800-talet. Då var Ulricehamn ett samhälle som överlevde nästan uteslutande på jordbruk, och invånarantalet var lågt. Kallbadhuset var ett sätt att skapa en knutpunkt för bygdens boende, och det lyckades över förväntan. 1871 var året som kallbadhuset gjorde sin entré, och det dröjde inte länge innan människor köade för att komma in. Dessvärre var badhuset inte rustat för så många besökare, vilket ledde till att det snabbt var i behov av renovering. Då det inte fanns pengar för det bestämde sig ägarna istället för att riva huset 1904.Kallbadhuset i Ulricehamn 1

Det skulle dock inte dröja länge innan de boende insåg att behovet av ett kallbadhus var stort och de satte igång med ett nytt byggprojekt. 1909 stod det nya badhuset klart och invånarna i Ulricehamn kunde gå dit igen. Men historien upprepade sig ännu en gång, och i mitten av 1940-talet var det dags att riva huset ytterligare en gång. Därefter följde en lång period utan badhus. Någon investerare fanns inte som kunde ta tag i saken, och kommunen hade inte plats i budgeten för att bygga ett nytt kallbadhus.

Lyckligtvis fanns det entusiaster som inte gav upp – och 60 år efter badhuset senast revs kunde det byggas upp en ny lokal igen. Den här gången är det tillverkat i slitstarkt material som är ämnat att stå emot tidens tand. Det gör att Ulricehamnsborna äntligen kan njuta av att bada igen. I vårt digitaliserade samhälle har vi fortfarande fysiska behov som inte går att tillgodose online. Där kan man däremot köpa det mesta, som till exempel sexleksaker.

 
 

About the author

More posts by