Kända personer från Ulricehamn

Ulricehamn är ingen stor stad sett till invånarantal, men härifrån kommer ändå flera kända personligheter som nått berömmelse både inom landets gränser och internationellt. Något som utmärker Ulricehamn är förmågan att fostra talangfulla människor inom en rad olika områden. Vare sig det gäller sport, musik eller litteratur har Ulricehamn någon representerad på den stora scenen. Det gör att staden har fått rykte om sig att vara något av en grogrund för talanger av olika slag. Det har också Ulricehamns kommun insett som använder sig av sina kända adepter i sin marknadsföring.

 

Pelle Andersson är en författare och musiker som fått sitt genombrott i unga år. Han är född 1988, men redan som 15-åring började han spela i punkbandet Snorting Madonnas. De väckte uppmärksamhet för sina provokativa texter, som i sann punkanda gjorde åtlöje av bland annat det svenska kungahuset. De bestod av fyra medlemmar där Pelle Andersson direkt visade upp sin musikaliska talang trots sin ringa ålder. De bildades i Borås, men tack vare Pelle Anderssons Ulricehamnsanknytning gjorde de sin sista spelning i staden under Sjuhäradsfestivalen 2009. Andersson fortsatte dock sin musikkarriär efter att bandet själva hade lagt ned. Numera spelar han i bandet Monark X vars namn är ytterligare en koppling till kungligheter.Pia Sundhage

 

En annan känd person från Ulricehamn inom ett helt annat område är Pia Sundhage. Hon har länge varit en av de mest framträdande personerna inom svensk damfotboll och hennes CV är imponerande. Sundhages största framgång kom 2008 när hon som förbundskapten för USA – en av världens största damfotbollsnationer – ledde landet till OS-guld i Peking. Det markerade toppen av en karriär som började redan i mellanstadiet när hon spelade fotboll med killarna på skolgården hemma i Ulricehamn. Då var damfotbollen ännu mycket liten och de förutsättningarna för flickor att börja spela som finns idag saknades.

 

Från Ulricehamn kommer också journalisten Helena Stålnert som har jobbat med att bevaka många politiska val under sin karriär. Där har hon ofta lett partiledarutfrågningar som bland annat rört viktiga frågor som folkhälsa och sjukvård. Dessa frågor är en av anledningarna till kry.se finns, eftersom det underlättar när du vill söka råd och hjälp kring din hälsa.

 
 

About the author

More posts by